Anne ve Bebek İçin Öğrenme Aktiviteleri
Merhaba dostlarım! Bugün size, annelerin ve bebeklerin birlikte keyifli zaman geçirebilecekleri, aynı zamanda bebeğin bilişsel becerilerini geliştirecek aktivitelerden bahsetmek istiyorum. Demiştim ya geçen hafta minik Ali’yle yaptığımız birkaç oyunu sizinle paylaşacağım diye, işte o zaman geldi. Hem sizinle bu oyunları, deneyimlerimizi paylaşacağım; hem de hangi aktivitelerin hangi becerilere katkı sağladığını anlatacağım.
Sesleri Tanıyalım!
Bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren duyduğu seslerle tanıştırılması, onun dil gelişimine yardımcı olur. Peş peşe okunan bir dizi hikaye veya ninni, bebeğin dikkatini çekecektir. Dün sabah Ali’ye “Oyun Zamanı!” diye bir kitap okumuştum, inanır mısınız bana o dikkatle ve merakla bakması paha biçilmezdi. Tabii okuyacağınız hikayenin bebeğin yaşına uygun olması da önemlidir.
Dokunsal Oyunlar
Bir bebeğin duyusal gelişimini desteklemek için dokunsal oyunlar da oldukça faydalıdır. Bunun için çeşitli dokuları içeren bir “dokunma kutusu” yapabilirsiniz. Örneğin ben Ali için, kadife, sünger, saten gibi farklı kumaşlardan kesilmiş parçalarla dolu bir kutu yapmıştım. Ali, kumaşları eğlenerek inceledi ve bu onun dokunsal becerilerini geliştirdi.
Müzikle Tanışma
Müzik, bir bebeğin heyecanını yatıştırmada ve duygusal hâlini düzgün bir şekilde ifade etmesine yardımcı olabilir. Bir müzik aletinin tuşlarına nasıl basıldığını görünce, Ali kendinden geçmişti! Küçük bir piyano, xylophone veya bile çanak çömlek türü ev eşyaları ile bile bebeklerinize müzik dinletme ve yapma şansı verin. Önemli olan bir ritem ve melodi oluşturmaktır.
Sonuç
Evet, arkadaşlar işte böyle. Bebeklerle yapılan bu basit aktiviteler, eğlence ve öğrenmeyi bir araya getiren güzel bir yol. Benim deneyimlerimden faydalanan birçok anne ve baba olduğunu bilmek benim için çok heyecan verici. Yani, hadi çocuklarımızla eğlenelim ve öğrenelim!
Kaynaklar
– “The First Years of Life: A Guide to the Study of the Preschool Child,” by Arnold Gesell, Frances L. Ilg, Louise Bates Ames. – “Sesler, Sözcükler ve Çocuklar: Erken Dönem Dil Gelişimi,” Dr. Paul Mermelstein.